Gambar Google : Chili's Creamy Chicken & Mushroom Soup |
Bahan-bahan:
250 gram isi ayam (bahagian dada)
200 gram cendawan (jenis shitake)
1 biji ubi kentang - dipotong dadu mengikut citarasa
1/2 batang carrot - dipotong dadu mengikut citarasa
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 bawang besar - dipotong halus
1 ketul kiub ayam Knorr
Susu Dutch Lady Low-Fat
Garam - secukup rasa
Serbuk lada hitam - secukup rasa
Bahan untuk direbus:
250 gram isi ayam (bahagian dada)
200 gram cendawan (jenis shitake)
1 biji ubi kentang - dipotong dadu mengikut citarasa
1/2 batang carrot - dipotong dadu mengikut citarasa
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 bawang besar - dipotong halus
1 ketul kiub ayam Knorr
4 sudu tepung jagung
Garam - secukup rasa
Serbuk lada hitam - secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Rebus sehingga bahan di atas masak.
2. Apabila sudah masak, ambil 2/4 daripada bahan-bahan yang telah direbus tadi, kisar dengan menggunakan 3 cawan susu dutch lady low-fat.
3. Kemudian, ambil 1/4 cendawan & isi ayam (yang telah direbus tadi) potong dadu dan halus, masukkan ke dalam rebusan tadi bersama-sama dengan susu.
4. Apabila nampak kesemuanya telah masak, bancuh 4 sudu tepung jagung dan gaul sehingga larut. Campurkan ke dalam rebusan yang sama. Masak sehingga pekat dan siap.
Apabila siap, inilah hasilnya.
Makan bersama roti pun sedap ;)
No comments:
Post a Comment
Terima kasih di atas komen/cadangan/pertanyaan anda :)